Kittenbeleid

Wat kunt u verwachten?

 • Het beleid van de Cattery is het fokken van gezonde, sociale en aanhankelijke Maine Coons. De rasstandaard verliezen we ook zeker niet uit het oog! Een Maine Coon hoor in verhouding te zijn en aan alle punten van het rasstandaard te voldoen. Daar behoren dus geen “konijnen oren” of extreem grote neuzen bij. Om inzicht te hebben op de gezondheid van de katten, worden ze getest op: HCM (DNA & Echo), PKD (DNA & Echo), PKDef, SMA, bloedgroep, PL, FIV &Felv. Er zijn plannen om ook de HD test in onze lijst op te nemen. Wat deze afkortingen betekenen is terug te vinden onder het kopje gezondheid op de informatie pagina. Ik kan nooit 100% garanderen dat het nooit voorkomt dat 1 van de kittens/katten komt te overlijden aan zo’n ziekte. Door echt alles te testen en zorgvuldig fokcombinaties te maken kan ik het wel tot een minimum beperken, Bovendien geven wij middels ons verkoop overeenkomst een nette garantie op erfelijke ziektes en aandoeningen.
 • De kittens mogen verhuizen als ze 14 weken oud zijn en gezond verklaart zijn door onze dierenarts. Ze zullen dan gechipt en gevaccineerd zijn, volgens schema ontwormd en preventief behandelt zijn tegen vlooien.
 • De meeste kittens worden geplaatst als “liefhebbers kittens”, echter zijn er soms ook kittens beschikbaar voor de fok. Mocht u geïnteresseerd zijn als fokker in een bepaald kitten, mag u dit altijd aangeven. In overleg kan dan gekeken worden of het kitten ook daadwerkelijk geschikt is voor de fok.
 • Kittens die naar het buitenland verhuizen krijgen nog een rabiës enting en afhankelijk van het land waarnaar het kitten zal verhuizen, eventueel nog andere vaccinatie en/of andere invoermaatregelen. Zij verhuizen uiteraard enkele weken later ivm met incubatietijd tussen de vaccinaties door, dit zal per land verschillend zijn. Ook krijgen zij een gezondheidsverklaring mee van onze vaste dierenarts mee.
 • Voor het bespreken van een kitten vragen wij een aanbetaling. Dit geeft zowel de koper als de Cattery zekerheid. U krijgt hier uiteraard een bewijs van betaling van mee. Mocht de koper een reservering annuleren, om welke reden dan ook, dan zal het aanbetaalde bedrag niet worden geretourneerd.
 • Wij als Cattery behouden ten aller tijde het recht een reservering, om een voor ons gegronde reden, te annuleren. In dit geval zal het aanbetaalde bedrag geretourneerd worden.
 • Het kitten is, aanbetaald of niet, nog altijd ons eigendom tot wij de eigendomsoverdracht hebben ondertekend (na volledige betaling), de koopovereenkomst door beide partijen is ondertekend en het kitten is overhandigd aan die nieuwe eigenaar.
 • Mocht u, indien u een kitten heeft gereserveerd, op de afgesproken dag en tijd het kitten niet komen ophalen, zonder aannemelijke reden van afmelding (Uiterlijk 5 werkdagen van te voren), dan beschouwen wij dit als annulering van uw kant. Uw aanbetaling voor reservering zal in dit geval niet worden geretourneerd.
 • Kraambezoek is (uiteraard op afspraak) mogelijk vanaf de leeftijd van minimaal 4 weken. Dit omdat de kittens extra kwetsbaar zijn voor infecties door een nog niet volledig ontwikkeld immuunsysteem. Wij verwachten van u dat u op deze dag geen andere katten of cattery’s heeft bezocht, om het gevaar op infecties van de kittens te beperken. Kittenbezoek is altijd vrijblijvend en welkom op afspraak.
 • Indien u na het nemen van een optie, tijdens een bezoekje bij ons een kitten heeft gereserveerd, dan sturen wij wekelijks nieuw gemaakte foto’s en/of filmpjes van uw kitten toe, zodat u zijn/haar ontwikkeling kunt mee volgen tot de dag van de overdracht van het kitten.
 • Wij zullen nooit bezuinigen op dierenarts kosten en zullen alle middelen nodig inzetten om een gezond, gelukkig en sociaal kitten aan u te kunnen meegeven op de dag van adoptie.
 • Onze kittens groeien op in huiselijke sfeer, dus niet in kooien/benches. Dit bevorderd de socialisatie en opvoeding van de kittens. Zij wennen uiteraard aan andere katten (naast hun ouders) en andere huishoudelijke geluiden. Hierdoor zullen de kittens volledig gewend en gesocialiseerd het nest verlaten en beter reageren op hun nieuwe omgeving, met alle geluiden die daarbij horen, en hun eventuele nieuwe (harige) huisgenootjes.
 • Onze kittens zullen altijd verhuizen met een stamboom! Naast een stamboom krijgen ze ook een verkoopovereenkomst mee. Deze overeenkomst biedt bescherming voor zowel koper als verkoper. In de verkoop overeenkomst van een liefhebbers kitten is een castratie verplichting opgenomen. mocht het hoe dan ook voorkomen dat de kat zich voortplant zit hier een boete aan vast.
 • Indien een kitten naar een fokker gaat moeten wij ons ook 100% kunnen vinden in zijn/haar fokbeleid en kunnen wij in bepaalde gevallen besluiten enkele voorwaarden te stellen (bijv. Niet ongecastreerd weer herplaatsen, geen katers uit deze kat/poes beschikbaar stellen voor fokkers, etc.) die ook in de koopovereenkomst zijn opgenomen. Wij verkopen geen katten aan Cattery’s waar zij niet ten alle tijde vrijheid hebben los te kunnen lopen.
 • Ook nadat er een kitten/kat geplaatst is, zullen wij altijd onze deur open houden voor advies en info. Wij zullen er alles aan doen u bij te staan om u en uw nieuwe gezinslid te helpen een goed team te worden en blijven.

Wat verwachten wij van u?

 • Wij verlangen allereerst dat de kittens in een goede en liefdevolle omgeving terecht komen. Maar daarnaast zijn er nog enkele zaken waarmee u rekening mee moet houden.
 • Dat u zich voorstelt bij interesse in een kitten of herplaatser. Hoe is uw gezinssamenstelling, heeft u nog andere huisdieren en wat kan u het kitten allemaal bieden. Op berichten enkel met de vraag ‘wat kost hij/zij’ word niet gereageerd. Mocht u fok intenties hebben verwachten wij dat u dat vanaf de eerste email aangeeft. Aan openheid en eerlijkheid hechten wij veel waarden.
 • Dat u, alvorens uw eerste bezoek aan ons, goed heeft besproken of u zeker een kitten/herplaatser in huis wilt opnemen.  Wij zijn niet graag getuigen van echtelijke discussies, en bovendien geeft dit onnodige stress voor de katten.
 • Dat u weet dat wij verwachten dat u het kitten/herplaatser minimaal 1 keer komt bezoeken. Mocht u door bijzondere omstandigheden niet in de gelegenheid zijn vooraf kennis te komen maken en wilt u wel een kitten reserveren? Dan kunnen we aan de hand van een telefonisch gesprek de eventuele mogelijkheden bespreken.
 • Dat u zich wel realiseert dat een kat wel 15 jaar oud kan worden en dat wij deze dan ook plaatsen met intentie dat hij zijn gehele leven bij zijn nieuwe personeel mag doorbrengen. hiervoor geld ook dat wij verwachten dat u genoeg aandacht, liefde, affectie en verzorging voor hem/haar beschikbaar stelt.
 • Dat u beseft dat een kat meer kost dan enkel voer en grit; hij/zij kan ook ziek worden en dit kan hoog oplopen in de dierenarts kosten. Wij verwachten van u dat u ten aller tijde, indien nodig, volledige zorg zal verstrekken van een dierenarts aan de door u geadopteerde kitten.
 • Dat u weet dat er ook een minder leuke kant zit aan het houden van een kat; er kan altijd een vaas sneuvelen, een drolletje naast de bak liggen, de waterbak kan leeg gegraven worden, uw zult geregeld haren vinden op uw meubels en kleding en u zult rekening moeten houden met vakanties e.d.
 • Dat u onze goede start, met volledig premium voeding, voortzetten na de verhuizing van het kitten/herplaatser. Uiteraard kunnen wij u adviseren in de diverse soorten voeding in de diverse prijsklasse. 
 • Dat u geen kat aanschaft enkel om het uiterlijk; ook het karakter en de leefstijl moeten overeen komen en geschikt zijn voor het houden van een kat. Ook willen wij niet dat u een kat aanschaft ‘omdat hij zo mooi bij het interieur past’ of omdat de buren ‘er ook zo een hebben’. Voor ons zijn katten een van ons gezin, wanneer u dit niet zo ziet zullen wij er ook geen bij u plaatsen.
 • Wij verkopen geen kitten wanneer u deze aan iemand anders “cadeau” wilt geven, al zullen uw intenties goed bedoeld zijn. Zoals ieder mens heeft ieder kitten een eigen karakter en deze zullen goed moeten klikken. Bovendien stellen wij als fokker de eis dat u zeker bent van aankoop en dit is natuurlijk onmogeijk indien u een kitten cadeau doet.
 • Dat u onze Cattery niet bezoekt wanneer u al een andere Cattery heeft bezocht.
 • Dat wij geen kat/kitten plaatsen waar hij/zij vrij naar buiten gelaten word. Hiermee bedoelen we dus niet dat ze niet naar buiten mogen, maar dat ze bijvoorbeeld in een ren of afgezeten tuin naar buiten kunnen. 
 • Wij plaatsen geen kat/kitten waar zij veel tijd alleen zullen doorbrengen. Maine Coons zijn zeer sociale katten die erg van gezelschap houden en dit ook nodig hebben om gelukkig te kunnen zijn en te blijven. Indien er geen andere huisdieren aanwezig zijn waarmee zij kunnen knuffelen en spelen, verwachten wij van u dat u een 2de kitten aanschaft (Dit hoeft natuurlijk niet perse een raskitten te zijn). Mocht u er toe besluiten 2 kittens bij ons te adopteren, dan is een prijs aanpassing uiteraard bespreekbaar.
 • Wanneer u, om welke reden dan ook, moet besluiten de bij ons gekochte kat te (moeten) herplaatsen, bent u verplicht dit eerst kenbaar te maken aan ons. Wij moeten ten aller tijde de mogelijkheid hebben als eerste het kitten/kat terug aan te nemen, of kunnen u helpen (sneller) een GESCHIKT baasje te vinden. Ons hart zou breken bij het onverwacht zien van een advertentie voor een van onze katten bijv. marktplaats!
 • Net zoals bij ons gewend zijn, verwachten wij ook van u dat u het kitten niet opsluit in een bench/kooi/hok/schuur. Hij/Zij moet vrij kunnen bewegen en ten aller tijde kunnen beschikken over vers drinkwater, (droog)voer, speeltjes, een warm slaapplekje, (zo nodig) een plekje in de schaduw en beschut van guur weer en een stevige krabpaal.